Παιδοκεντρικός Διαδραστικός Ιστοχώρος 

"Κυρία Λαμπρινή, πότε θα παίξουμε;" - Σε κάθε συνεδρία, αυτή είναι η πιο συχνή ερώτηση. Όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, προτιμούν περισσότερο το παιχνίδι από το να λένε απλά λέξεις ή να κάνουν διάφορες εργασίες. Γι' αυτό ακόμα, και όταν νομίζουν ότι απλά παίζουν και διασκεδάζουν με ένα παιχνίδι, αυτό θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκπληρώνονται δύο στόχοι:

α) το παιδί να ευχαριστιέται και να περνάει καλά και β) να τηρούνται οι θεραπευτικοί στόχοι του προγράμματος.


Ποιος είναι όμως ο ρόλος του παιχνιδιού και πόσο μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός παιδιού;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι το παιχνίδι επιδρά σημαντικά, καθώς μέσα από αυτό το παιδί μαθαίνει να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον και να ανακαλύπτει νέα ενδιαφέροντα. Ακόμη, αναπτύσσονται τόσο, οι γνωστικές, κινητικές, κοινωνικό - συναισθηματικές δεξιότητες, όσο και η ομιλία και ο λόγος (American Academy of Pediatrics, 2007). Εκτός αυτού, το παιδί μαθαίνει να περιμένει τη σειρά του (ομαδικό παιχνίδι), να ακολουθεί τους κανόνες και το πιο σημαντικό απ' όλα να διαχειρίζεται τη νίκη ή την ήττα του. Το παιχνίδι μπορεί να περιλαμβάνει είτε κάποιο επιτραπέζιο, είτε να είναι συμβολικό (π.χ. το παιδί να αναλαμβάνει κάποιο ρόλο, όπως να είναι δάσκαλος, γιατρός ή ακόμη να χρησιμοποιούνται αντικείμενα, όπως τα κουζινικά με φανταστικό τρόπο) ή ακόμη, να είναι σε υπολογιστή / tablet. Ακόμη, κάθε παιχνίδι διαφέρει σε σχέση με την ηλικία, το ζητούμενο στόχο και τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα παιχνίδια και στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν.

 

Έτσι, έχουμε ενδεικτικά:

  • Φιδάκι / Γκρινιάρης: Το παιδί μαθαίνει να ακολουθεί κανόνες, να περιμένει τη σειρά του, ενώ εξασκείται με τους αριθμούς.

Tip: Αν θέλουμε να δουλέψουμε την άρθρωση ενός συγκεκριμένου φωνήματος, μπορούμε σε διάφορες θέσεις να βάζουμε κάρτες - εικόνες με το αντίστοιχο φώνημα σε διαφορετική θέση μέσα στη λέξη.

  • Μανάβικο (Παιχνίδι ρόλων): Αναγνώριση και κατηγοριοποίηση φρούτων - λαχανικών, διαχείριση χρημάτων.
  • Κρεμάλα: Ανάπτυξη λεξιλογίου (επίσης για μεγαλύτερα παιδιά - 6 ετών και πάνω).
  • Όνομα, ζώο, πράγμα....: Κατηγοριοποίηση, ενίσχυση φωνολογίας (εύρεση λέξεων που ξεκινούν με το ίδιο γράμμα / φώνημα), ταχύτητα γραφής.
  • Σειροθέτηση εικόνων: Τοποθέτηση εικόνων σε μία σωστή σειρά (χρονική ακολουθία) και ανάπτυξη περιγραφικού λόγου.

Τip: Εδώ θα είναι καλύτερο να έχουμε ήδη μπερδέψει τις εικόνες, να δώσουμε κάθε μία ξεχωριστά και να προτρέψουμε το παιδί να μας περιγράψει κάθε μία ξεχωριστά. Έπειτα, να τις βάλει σε σειρά, και να πει την ιστορία. Καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε με λίγες και απλές εικόνες (3), με ένα πρόσωπο και έπειτα, να το "δυσκολέψουμε" με περισσότερες εικόνες και πρόσωπα.

  • Παιχνίδι με κουκλόσπιτο (Παιχνίδι ρόλων): Μέρη σπιτιού, διαχείριση καταστάσεων μέσα στο σπίτι, ενίσχυση ομιλίας (όταν θέλουμε να γενικεύσουμε κάποιο φώνημα στην αυθόρμητη ομιλία), ενίσχυση λόγου (λεξιλόγιο, σημασιολογία, μορφολογία).
  • Λαβύρινθοι, παζλ, τελείες με αριθμούς: Ενίσχυση λεπτής - αδρής κινητικότητας, ενίσχυση συγκέντρωσης και προσοχής.
  • Παιχνίδια μνήμης: Τα παιχνίδια αυτά, ενισχύουν όχι μόνο τη μνήμη, αλλά και τη προσοχή - συγκέντρωση. Ένα τέτοιο παιχνίδι είναι το "Κυνήγι του Θησαυρού", όπου μπορούμε να έχουμε στην αρχή 2 αντικείμενα (π.χ. μία γόμα και μία κόλλα) - καλό θα ήταν να είναι μικρά σε μέγεθος - και αφού δείξουμε τα σημεία που θα κρύψουμε το κάθε ένα, να ρωτήσουμε το παιδί που βρίσκονται.

Τip: Για να "μπερδέψουμε" το παιδί, μπορούμε να ρωτήσουμε πρώτα που κρύψαμε το 2ο αντικείμενο και μετά το 1ο. Ανάλογα, με τις δυνατότητες κάθε παιδιού, μπορούμε να αυξήσουμε το βαθμό δυσκολίας με περισσότερα αντικείμενα.

 

Φυσικά το παιχνίδι δεν αφορά μόνο τα παραπάνω, αλλά μπορεί να είναι οποιαδήποτε καθημερινή δραστηριότητα, μέσα από την οποία το παιδί διασκεδάζει αλλά ταυτόχρονα μαθαίνει και καλλιεργεί δεξιότητες.

Λαμπρινή Δανιηλίδου
Λογοθεραπεύτρια

 

Πηγή Εικόνας: www.aspaonline.gr 


Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τα νέα μας!
 

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στο

info@kontastopaidi.gr