Παιδοκεντρικός Διαδραστικός Ιστοχώρος 

Το μαγείρεμα δεν είναι εύκολη υπόθεση! Tόσο η προετοιμασία όσο και το καθάρισμα χρειάζονται υπομονή, ειδικά αν δυο μικρά χεράκια ανακατευτούν σε αυτό!!! Tαυτόχρονα, βέβαια, μπορεί να είναι και μια πολύ ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία, μια μορφή τέχνης.

Φαίνεται όμως ότι  για τα παιδιά είναι πολλά παραπάνω. Αρχικά, είναι μια διαδικασία μάθησης μέσα από την οποία τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες και ικανότητες. Να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

Επιπλέον, τους δίνει την ευκαιρία να θέσουν  και να απαντήσουν ερωτήματα,  όπως: από πού έρχεται το φαγητό; πώς έφτασε στο τραπέζι μας; ποια είναι η ιστορία αυτής συνταγής; Ακόμα μέσα από τη διαδικασία της μαγειρικής τα παιδιά μαθαίνουν να ξεχωρίζουν τα διάφορα τρόφιμα. Μαθαίνουν τα φρούτα  και τα λαχανικά καθώς και τη θρεπτική τους αξία, τα παραδοσιακά μας προϊόντα ,όπως τα διάφορα είδη τυριών, το ελαιόλαδο αλλά και τα διάφορα μπαχαρικά και βότανα καθώς και τη «θέση» τους σε κάθε συνταγή. Με αυτό τον τρόπο έρχονται σε επαφή με νέα τρόφιμα, υφές, χρώματα, μυρωδιές και γεύσεις που διαφορετικά ίσως δε θα ήθελαν να δοκιμάσουν. Τέλος, είναι μια ευκαιρία να δουν την επιστήμη στην πράξη. Για παράδειγμα η μαγιονέζα, παρασκευάζεται από κρόκους αυγού-λεμόνι-ζάχαρη-αλάτι. Βάζουμε όλα αυτά τα υλικά σε ένα μπολ και προσθέτουμε αργά το λάδι ώστε να δημιουργηθεί μια κρεμώδης απαλή μαγιονέζα. Αν όμως προσθέσουν όλα τα υλικά μαζί, τότε θα δοθεί η ευκαιρία να μάθουν, ότι το νερό με το λάδι δεν ανακατεύεται αλλά και ότι ένα γαλάκτωμα μπορεί να ενώσει αυτά τα δυο.

Όμως, πέρα από τις πρακτικές δεξιότητες, το μαγείρεμα χτίζει χαρακτήρα. Μέσα από τη συμμετοχή στην προετοιμασία του κολατσιού, το στρώσιμο του τραπεζιού ή της ετοιμασίας της τούρτας των γενεθλίων τους μαθαίνουν να είναι ανεξάρτητα και αυτόνομα, να αναλαμβάνουν ευθύνες και να ηγούνται αλλά να είναι ανθεκτικά ως προς την αποτυχία, αφού πάντα υπάρχει η πιθανότητα να πάει κάτι στραβά ή να ξεχαστεί ένα υλικό.

Για όλους αυτούς τους λόγους τα παιδιά είναι καλό να μπαίνουν, όποτε υπάρχει ο χρόνος και η διάθεση, στην κουζίνα. Έτσι θα αποκτήσουν πολύτιμα εφόδια για την μετέπειτα ζωή τους αλλά και όμορφες αναμνήσεις μαζί σας!

 

Αδαμαντία Πράπα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Bsc- Msc

nutrihive.gr

 


Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τα νέα μας!
 

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στο

info@kontastopaidi.gr