Παιδοκεντρικός Διαδραστικός Ιστοχώρος 

Εσύ γνωρίζεις τι είναι το Baby led weaning;

Πρόκειται για μια μέθοδο, όπου το παιδάκι , κατά την εισαγωγή των στερεέων τροφών, στην ηλικία των 6 μηνών, σιτίζεται με στερεές και όχι πολτοποιημένες τροφές.
Για την ακρίβεια, η μέθοδος δεν στοχεύει τόσο στην υφή των τροφών αλλά κυρίως στην ανεξαρτησία του παδιού και στην εμπιστοσύνη που του δείχνουμε, αφήνοτας εκείνο να αποφασίσει ΑΝ και ΠΟΣΟ πεινάει.

Πιθανόν να αναρωτιέσαι έντρομη μανούλα, πως είναι δυνατόν χωρίς δόντια. Και όμως! Εκείνα τα πονεμένα ούλα, έχουν τόση δύναμη, που μασάνε κρέας! Άσε που ανακουφίζονται κιόλας από τα δοντάκια που τόσο τα ταλαιπωρούν. Με τις κατάλληλες τεχνικές, κόβουμε τα λαχανικά , το κρέας και τα φρούτα σε συγκεκριμένα μεγέθη και προσφέρουμε στο παιδί αφήνοντας το να εξερευνήσει και να παίξει, καθώς από την εξερεύνηση με τα χέρια ξεκινά η ανακάλυψη του κόσμου, πριν καταλήξει στο στόμα.

Γιατί να ακολουθήσεις τη μέθοδο;

Αν το μικράκι σου δεν γεννήθηκε πρόωρα, και δεν συντρέχει λόγος υγείας , όπως κάποια νευρολογική πάθηση όπου του στερεί το σωστό κάθισμα ή την κατάποση, τότε μπορείς να του δώσεις την ευκαιρία.

Οι έρευνες προσανατολίζονται σε 4 κυρίως πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής.

  1. Μειώνει τον κίνδυνο της εμφάνισης παχυσαρκίας: τα παιδιά έχουν καλύτερη γνώση των αισθημάτων της πείνας και του κορεσμού. Ξέρουν πότε θέλουν να φάνε και πότε να σταματήσουν. Έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που τρώνε μόνα τους με τη μέθοδο αυτή έχουν χαμηλότερο βάρος στην ηλικία των 2 ετών από τα μωράκια που τρώνε αλεσμένες τροφές με κουτάλι.
  2. Ποιοτικά η διατροφή του είναι καλύτερη: τα μωράκια που τρώνε με τη μέθοδο BLW πιθανώς είναι πιο δεκτικά σε περισσότερες γεύσεις και τροφές. Παρολαυτά το αν η διατροφή του παιδιού είναι πιο υγιεινή εξαρτάται από το πόσο υγιεινή είναι η διατροφή ολόκληρης τη οικογένειας.
  3. Οι γονείς μαθαίνουν καλύτερες πρακτικές σίτισης του μωρού τους: Εκπαιδεύονται και οι ίδιοι ώστε να ακολουθούν περισσότερο τις ανάγκες του παιδιού τους παρά να επιβάλλουν τις επιθυμίες τους. Δεν είναι όμως σίγουρο αν η σωστή αυτή στάση των γονιών είναι αίτιο ή αποτέλεσμα το BLW. Σε κάθε περίπτωση, όμως, γονείς που δεν ασκούν υπερβολικό έλεγχο στη διατροφή του παιδιού τους, μεγαλώνουν παιδιά που έχουν καλύτερη σχέση με το φαγητό.
  4. Καλύτερες ικανότητες λεπτής κινητικότητας: Τα παιδιά αναπτύσσουν γρηγορότερα την κινητικότητα αλλά και καλύτερο συντονισμό του χεριού με το υπόλοιπο σώμα προσπαθώντας να χειριστούν την τροφή.

Επιπλέον θα προσθέσω την ικανοποίηση των αισθήσεων και το παιχνίδι που βιώνει το παιδί, καθώς είναι άκρως βιωματική διαδικασία (αυτό σημαίνει ότι θα πασαλειφτεί και θα φάει το φαγητό με τα χέρια, καθώς το κουτάλι δεν συστήνεται στην ανεξαρτησία).

Η φύση ξέρει και τα προστατεύει δίνοντάς του το αντανακλαστικό που τα σώζει από πνιγμονή και πνιγμό. Πρόκειται για το γνωστό gag reflex, κατά το οποίο κάνει την κίνηση που θυμίζει πνιγμονή, ενώ στην ουσία διώχνει το φαγητό και το επαναφέρει στη στοματική κοιλότητα , κάθε φορά που φεύγει, πριν να γίνει κατάποση.

Τέλος , ας μην ξεχνάμε πως τα όργανα μάσησης είναι τα ίδια με τα όργανα ομιλίας, και όσο τα εξασκούμε τόσο καλύτερο αισθησιοκινητικό έλεγχο θα έχουμε , άρα και άρθρωση!

Λογοθεραπεύτρια Ειρήνη Παπαδοπούλου,
με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή.

 

 


Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τα νέα μας!
 

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στο

info@kontastopaidi.gr