Παιδοκεντρικός Διαδραστικός Ιστοχώρος 

Ολοένα και πιο συχνά ακούμε τις φράσεις: " Δεν τρώει τίποτα", "Δεν δοκιμάζει νέα φαγητά", "Θέλει μόνο μακαρόνια", "Τρώει μπουκιές σαν σπουργίτι, διαφορετικά αναγουλιάζει", "Δεν του αρέσει καθόλου το κρέας", "Τρώει αλεσμένα" ή " Δεν θέλει να πλένει τα δόντια του" ή "Βάζει συνέχεια πράγματα στο στόμα του"..

και πολλές πολλές άλλες φράσεις που δηλώνουν μια κατάσταση κυνηγητού, καταπίεσης και αγανάκτησης.

Δεν πρόκειται απλά περί τεχνάσματος και φυσικά κανένα νήπιο δεν θέλει να κάνει δύσκολη τη ζωή του γονέα του. Η αλήθεια μάλιστα είναι πως αυτό περνά ακόμα πιο δύσκολα , καθώς δεν αναγνωρίζεται η ανάγκη του, η δυσκολία του αλλά και δέχεται πιέσεις και άσχημους σχολιασμούς από τους ενήλικες γύρω του.

Πρόκειται λοιπόν για Στοματική Αμυντικότητα. Μια διαταραχή στην αισθητηριακή επεξεργασία του στόματος. 

Το παιδί με στοματική αμυντικότητα:

  • Δεν ανέχεται την υφή ή την γεύση πολλών τροφών, ενώ συγχρόνως δεν ανέχεται συχνα αγγίγματα, ιδιαίτερα στο πρόσωπο ή στην περιοχή του στόματος, πιο συγκεκριμένα το βούρτσισμα δοντιών.
  • Αν οι δομές που συμμετέχουν στην μάσηση και στην ομιλία, (χείλη, γνάθος, γλώσσα κλπ), είναι αδύναμες ή δεν έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν το εύρος κίνησης που απαιτείται, τότε δυσχεραίνειη διαδικασία της σίτισης και απαιτούνται οι κατάλληλες στοματοπροσωπικές ασκήσεις.
  • Αν καθυστερήσει η εισαγωγή στερεών τροφών στο παιδί, τότε είναι πιθανό να μην δεχτεί νέες υφές και γεύσεις αργότερα, με αποτέλεσμα να μην αναπτυχθούν σωστά οι μύες της στοματικής κοιλότητας και να επηρεαστεί και η ομίλια του , καθώς οι δομές της ομιλίας είναι οι ίδιες με τις δομές μάσησης. Συγκεκριμένα αν οι γονείς επιλέξουν να δώσουν τροφές αλεσμένες , τότε η κατάλληλη ηλικία μετάβασης στης στερεές, είναι γύρω στον 9ο μήνα. Σε περίπτωση που το άλεσμα τροφών συνεχίζει μέχρι την ηλικία του 1,5 έτους και το παιδί παρουσιάζει δυσκολία στην εισαγωγή στερεεών, καλό είναι να παρέμβουμε.
  • Σε περίπτωση που δεν ισχύει η στοματική ευαισθησία, πιθανόν να πρόκειται για τραυματική σύνδεση της τροφής με κάποια γονεϊκή στάση ή αντίδραση ή ακόμα, πιθανό είναι να συνδυάζεται η μορφή τραύματος με την στοματική ευαισθησία.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από μια ισορροπημένη διατροφή με πηγές σιδήρου, λαχανικά και φρούτα. Έχουν επίσης ανάγκη μια θετική σταση και ένα ζεστό κλίμα φροντίδας την ώρα του φαγητού, καθώς η τροφή συνδέεται άμεσα με την αγάπη και την φροντίδα των γονέων, από την πρώτη μόλις στιγμή της γέννησης. Τέλος έχουν το δικαίωμα να δοκιμάζουν νέες γεύσεις και υφές, δίχως να υποφέρουν ή να δυσφορούν.

Συμβουλευτείτε κάποιον Λογοθεραπευτή για Αξιολόγηση και Άμεση Παρέβαση!

 

Στη διάθεσή σας, 
Παπαδοπούλου Ειρήνη 
Λογοθεραπεύτρια, Εξειδικευμένη στην Ειδική Αγωγή

 


Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τα νέα μας!
 

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στο

info@kontastopaidi.gr