Παιδοκεντρικός Διαδραστικός Ιστοχώρος 

Πώς θα καταφέρω να βάλω όρια  στο παιδί μου; Πώς μπορώ να το βοηθήσω να προσαρμόζεται στους κοινωνικούς κανόνες συμπεριφοράς; Αυτό αποτελεί μια πρόκληση για πολλούς γονείς! 

Πολύ συχνά οι γονείς απορούν πως γίνεται στο σχολείο τα παιδιά  να είναι τόσο τυπικά και πρόθυμα, ενώ στο σπίτι να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τη συμπεριφορά των παιδιών στα δύο πλαίσια; Μα φυσικά η καθιέρωση ενός τυπικού προγράμματος, το οποίο βοηθά τα παιδιά να ακολουθούν τις διαδικασίες τη μια μετά την άλλη, καθώς είναι πολύ ξεκάθαρο από τη μεριά του σχολείου τι γίνεται, πότε γίνεται και κυρίως γιατί γίνεται. Αυτό δεν σημαίνει πως απαγορεύεται να τροποποιήσουμε ή να αλλάξουμε το πρόγραμμα μας, αν αλλάξουν οι ανάγκες μας, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να το πρόγραμμα να ακυρώνεται ή να αλλάζει  χωρίς κάποιο συγκεκριμένο και σημαντικό λόγο.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Τα παιδιά από τη φύση τους ρωτούν για να μάθουν και εμείς ως ενήλικες πρέπει να είμαστε σε θέση να τους δώσουμε τις  απαντήσεις που χρειάζονται. Ένα παιδί προσχολικής ηλικίας (3-6 ετών) δεν είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται την αλλαγή της ώρας, τις κοινωνικές νόρμες και αρκετές φορές και την ίδια του τη συμπεριφορά. Γι' αυτό και εμείς ως ενήλικες (γονείς και εκπαιδευτικοί) πρέπει να είμαστε σε θέση να το βοηθήσουμε να κατανοήσει ποιες πράξεις είναι αποδεκτές και ποιες όχι. 

Τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σπίτι οι γονείς με τα παιδιά τους είναι τα εξής:

  • Δεν κοιμάται/αναπαύεται το μεσημέρι
  • Δεν τρώει
  • Δεν τρώει στο τραπέζι της κουζίνας, αλλά όπου θέλει (πάτωμα, καναπέ)
  • Βλέπει πάρα πολύ τηλεόραση
  • Παίζει για αρκετή ώρα με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια
  • Δεν κοιμάται νωρίς το βράδυ και δυσκολεύεται να ξυπνήσει το πρωί
  • Χοροπηδάει συνεχώς
  • Δεν μαζεύει τα παιχνίδια του

Ως εκπαιδευτικός θα σας πρότεινα να ακολουθήσετε στο σπίτι ένα σταθερό πρόγραμμα δραστηριοτήτων, όπου η μια διαδικασία θα ακολουθεί την επόμενη. Αυτό το πρόγραμμα θα σας συμβούλευα να το εκτυπώσετε σε έγχρωμη μορφή και να το κολλήσετε στο δωμάτιο του παιδιού σας για να βλέπει και εκείνο τι πρέπει να κάνει. Παρακάτω θα βρείτε κάποια αρχεία προς εκτύπωση.

Πως λειτουργεί αυτό το πρόγραμμα.

  • Αρχικά, καλό θα ήταν να το θέσετε σε εφαρμογή με την αρχή της σχολικής χρονιάς.
  • Θα το παρουσιάσετε στο παιδί ως ένα παιχνίδι, όπου τόσο εσείς όσο και εκείνο θα πρέπει να κάνουν αυτό που τους δείχνει η κάρτα.
  • Θα πρέπει να τονίσετε στα παιδιά πως η μια διαδικασία ακολουθεί την επόμενη και πως δεν γίνεται να μετακινηθεί το βελάκι, αν δεν ολοκληρωθεί η προηγούμενη (Πολύ σημαντικό στάδιο)
  • Κάθε φορά θα αφήνετε το παιδί να μετακινεί το βελάκι στην επόμενη διαδικασία εφόσον έχει ολοκληρωθεί η προηγούμενη και να σας λέει το ίδιο τι πρέπει να κάνετε.
  • Υπάρχει πιθανότητα, μετά από λίγο καιρό να μην θέλει να το ακολουθήσει, εσείς αρχικά θα πρέπει να δείξετε σταθερότητα, υπομονή και επιμονή. Αν δεν αλλάξει άποψη θα ήταν ωφέλιμο μαζί με το ίδιο είτε να τροποποιήσετε το πρόγραμμα βάση των νέων αναγκών σας, είτε να επιλέξετε ένα νέο εργαλείο που δεν θα θυμίζει το προηγούμενο, αλλά θα έχει τις ίδιες διαδικασίες.
  • Και να θυμάστε, αν παραμείνετε σταθεροί και ήρεμοι είναι σίγουρο πως το παιδί θα ακολουθεί το πρόγραμμα, καθώς  εσείς λειτουργείτε ως πρότυπο για εκείνο. 

Έγχρωμο Ρολόι Διαδικασιών

Ασπρόμαυρο Ρολόι Διαδικασιών

Καρτέλα διαδικασιών_1

Καρτέλα διαδικασιών_2

Κανόνες για το σπίτι_1

Κανόνες για το σπίτι_2

Κανόνες για το σπίτι_3

Κανόνες για το σπίτι_4

Κανόνες για το σπίτι_5

Κανόνες για το σπίτι_6

Κανόνες για το σπίτι_7


Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τα νέα μας!
 

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στο

info@kontastopaidi.gr