Παιδοκεντρικός Διαδραστικός Ιστοχώρος 

Φτάσαμε στην 7η και τελευταία ημέρα της βιβλιο-εβδομάδας μας! Της εβδομάδας που αφιερώσαμε ολοκληρωτικά στα βιβλία!! Και η bookweek μας θα κλείσει με το σημαντικότερο άρθρο που αφορά το "πώς κανείς μεγαλώνει παιδιά που αγαπούν τα βιβλία και τη μάθηση". Παρακάτω θα βρείτε μερικά tips και συμβουλές ώστε να καλλιεργήσετε μια όμορφη σχέση μεταξύ του παιδιού και του βιβλίου !!!

 
...Πώς θα μεγαλώσω λοιπόν, ένα παιδί που να αγαπά τα βιβλία;;;
1. Η αγάπη του παιδιού για τα βιβλία δεν έρχεται ξαφνικά από τη μια μέρα στην άλλη επειδή αποφασίσαμε ότι είναι πολύ καλό να διαβάζει γιατί θα γίνει καλύτερος μαθητής στο σχολείο και ότι πρέπει να κόψει την πολλή τηλεόραση και τα παιχνίδια στο τάμπλετ. Τα αναμφισβήτητα οφέλη που αποκομίζει το παιδί από το διάβασμα σίγουρα είνα σημαντικά όμως δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός γιατίκάτι τέτοιο θα αποτελέσει εμπόδιο στην προσπάθειά μας να αγαπήσει το βιβλίο. Δε διαβάζουμε βιβλία για να βελτιωθούμε στο λεξιλόγιο, στην ορθογραφία και στην έκθεση. Διαβάζουμε βιβλία κυρίως για την ευχαρίστησή μας και για την προσωπική μας εξέλιξη χωρίς να σημαίνει ότι τα έμμεσα οφέλη που προκύπτουν δεν είναι καλοδεχούμενα.


2. Η αγάπη για τα βιβλία πρέπει να αρχίσει να καλλιεργείται από πολύ μικρή ηλικία. Στο πρώτο έτος της ζωής του παιδιού μπορούμε να το φέρουμε σε επαφή με τα πάνινα βιβλιαράκια κι έτσι να αρχίσει να γυρνά τις σελίδες, να βλέπει εικόνες, να τις συνδυάζει με λέξεις, να παρατηρεί, να διασκεδάζει με τους ήχους, τις ομοιοκαταληξίες, τις ιστοριούλες. Αυτό θα αποτελέσει μια ισχυρή βάση και θα ζητά όλο και περισσότερο να ακούει τα αγαπημένα του βιβλία, να ταυτίζεται με τους αγαπημένους του ήρωες, να επιθυμεί να διαβάζει και μόνο του.


3. Αποτελούμε οι ίδιοι παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά μας. Είναι πολύ πιθανότερο το παιδί να επιλέξει να διαβάσει στον ελεύθερό του χρόνο και να αγαπήσει το βιβλίο όταν βλέπει κι εσάς να κάνετε το ίδιο στον ελεύθερο χρόνο σας. Μια μεγάλη βιβλιοθήκη σε κεντρικό σημείο του σπιτιού δείχνει την αξία που δίνουμε ως οικογένεια στο βιβλίο.


4. Καθιερώνουμε μια φορά το μήνα μια βόλτα σε κάποιο βιβλιοπωλείο σαν μορφή ψυχαγωγίας της οικογένειας. Μπορείτε να επιλέξετε το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας, μια δανειστική βιβλιοθήκη ή κάποιο κεντρικό βιβλιοπωλείο από αυτά με τα τραπέζια και τις καρέκλες που μπορείς να καθίσεις με ηρεμία και να ξεφυλλίσεις τα βιβλία που σε ενδιαφέρουν. Αφήνουμε τα παιδιά να διαλέξουν μόνα τους τα βιβλία που τους κινούν την περιέργεια, αρκεί να είναι κατάλληλα για την ηλικία τους.


5. Πολύ σημαντικό είναι να μην πιέσουμε το παιδί να διαβάσει, ή να επιλέξει συγκεκριμένα βιβλία που θεωρούμε εμείς καλύτερα, πιο αξιόλογα ή πιο ενδιαφέροντα.


6. Να αντιμετωπίζουμε το διάβασμα ενός βιβλίου ως ψυχαγωγεία και όχι ως μια δουλειά που "πρέπει" να γίνει και κατ' επέκταση να μη βάζουμε χρονικό όριο για την ανάγνωση ενός βιβλίου και να μην επιβάλλουμε στο παιδί να γράψει περίληψη ή να μας πει το νόημα του βιβλίου μετά το τέλος του!

"Δεν πρέπει να διδάσκουμε τα μεγάλα βιβλία, πρέπει να διδάσκουμε την αγάπη για το διάβασμα.¨- B. F. Skinner

Δήμητρα Καραμαούνα
Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ψυχολογίας και Εκπαιδευτικής πράξης


Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τα νέα μας!
 

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στο

info@kontastopaidi.gr