Παιδοκεντρικός Διαδραστικός Ιστοχώρος 

Βασικός μας στόχος όταν προτείνουμε στο παιδί να ξεκινήσει κάποιο άθλημα είναι να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς του και η άθληση να αποτελεί σημαντικό μέρος του τρόπου ζωής που θα επιλέξει.

Για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή του αθλήματος καθώς και στην ηλικία έναρξης της ενασχόλησης με τον αθλητισμό.

Αρχικά, θα πρέπει να εστιάσω σε κάποια χαρακτηριστικά του παιδιού και να δω εάν είναι αρκετά αναπτυγμένα ώστε να μπορεί να συμμετέχει χωρίς δυσκολία σε κάποιο άθλημα. Αυτά είναι:

  • Οι κινητικές δεξιότητες/ ισορροπία
  • Αντίληψη
  • Προσοχή
  • Συναισθηματική ωριμότητα
  • Σωματική διάπλαση

Ένα πολύ μικρό παιδί το οποίο δεν είναι σωματικά έτοιμο, δε μπορεί να υπακούσει σε απλές εντολές, δυσκολεύεται να είναι μέλος ομάδας, είναι συναισθηματικά ανώριμο, θα δυσκολευτεί πολύ στην εκμάθηση ενός αθλήματος με τρόπο συστηματικό, θα απογοητευτεί, και πολύ πιθανό να επιβαρυνθεί και να καταπονηθεί μυοσκελετικά.

Αθλητικές δραστηριότητες κατάλληλες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού:

2-3 ετών: Σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να παρέχω στο παιδί ευκαιρίες για πολύ αυθόρμητο/ ελεύθερο παιχνίδι. Το παιδί μαθαίνει να περπατά, να τρέχει, να κάνει άλματα και κωλοτούμπες, να πετά και να πιάνει αντικείμενα, γνωρίζει το σώμα του και τις δυνατότητές του. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε λοιπόν είναι να χαρίζουμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε σε ελεύθερο κινητικό παιχνίδι, να σκαρφιζόμαστε παιχνίδια με μπάλες ή άλλα αντικείμενα, να οργανώνουμε βόλτες σε πάρκο για περπάτημα ή ποδήλατο. Σε αυτή την ηλικία το παιδί θα μπορούσε να ξεκινήσει κολύμβηση, δίνοντας έμφαση όμως και πάλι στο παιχνίδι μέσα στο νερό και όχι στην εκμάθηση τεχνικών κολύμβησης που θα κάνουν το μάθημα να μοιάζει με αγγαρεία.

4-6 ετών: Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά ξεκινούν να οργανώνουν το παιχνίδι τους θέτοντας συχνά ένα πλαίσιο ή κάποιους κανόνες. Οι κινητικές τους δεξιότητες αναπτύσσονται συνεχώς και πλέον κάνουν κουτσό, ανεβοκατεβαίνουν σκάλες με ευκολία, κάνουν σχοινάκι, έχουν καλύτερη ισορροπία. Μια οργανωμένη επαφή με τον αθλητισμό σε αυτή την ηλικία θα μπορούσε να είναι η εκμάθηση χορού.

6-9 ετών: Σε αυτή την ηλικία θα μπορούσαμε να επιλέξουμε για το παιδί μας κάποιο άθλημα που απαιτεί βασικές/ απλές κινητικές δεξιότητες. Τέτοια αθλήματα είναι ο στίβος, η ρυθμική γυμναστική, ο χορός, το τένις. Στην ηλικία των 6-9 ετών τα παιδιά δυσκολεύονται ακόμα με τον οφθαλμοκινητικό συντονισμό, με τις κινήσεις προς συγκεκριμένο στόχο και με την υπακοή σε συγκεκριμένες τεχνικές και ομαδικές στρατηγικές.

10-12 ετών: Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν όποιο άθλημα τους αρέσει χωρίς περιορισμό. Είναι πάρα πολύ σημαντική η ενασχόληση με τον αθλητισμό στην προεφηβεία και την εφηβεία αφού δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να εκτονώνεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Προσοχή! Πάντα η επιλογή του αθλήματος πρέπει να ταιριάζει με τα ενδιαφέροντα του παιδιού και να ανταποκρίνεται στις ικανότητές του. Είναι καλό να φέρουμε το παιδί σε επαφή με διαφορετικά αθλήματα για να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές, να το αφήσουμε να επιλέξει μόνο του εάν η ηλικία και η ωριμότητά του το επιτρέπει και σε καμία περίπτωση δεν το πιέζουμε να κάνει κάτι που δε θέλει ή δε το ευχαριστιέται.

Μην ξεχνάτε το στόχο: να γίνει η άθληση τρόπος ζωής!

Δήμητρα Καραμαούνα
Ειδ. Παιγνιοθεραπεύτρια
ΜΑ Παιδαγωγική Ψυχολογία 
ΜΑ Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας


Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τα νέα μας!
 

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας στο

info@kontastopaidi.gr